Våra distrikt och producenter
Vi på Brixwine har ett stort utbud med att vi importerar vin från hela världen. Nedan kan du se alla våra länder och respektive producent. Klicka nedan på respektive land för att läsa mer om våra producenter.
Australien
Sami Odi
Barossa ValleyDen ikon som är Sami-Odi, Fraser Mckinley skapar sin otroliga Syrah. Beläget i Barossa Valley, South Australia, är alla viner varsamt hanterade med minimal intervention. Barossa är Shiraz hem i Australien, och är den plats som har sett de flesta av landets berömda Shiraz komma till liv. Många verkligt spektakulära viner har dykt upp från denna region. Men på senare tid har det funnits en man som gör sin egen grej och driver på för allt mer rena och balanserade viner, Fraser McKinley.
Tidigare arbetade Fraser med Standish Wine Company och Torbreck Vintners, men 2006 inledde han ett helt nytt projekt. Han startade en liten vingård som går under det märkliga namnet Sami-Odi, som producerade små mängder Syrah (han säger inte Shiraz!) av högsta klass. Han gör inte bara inte generiska viner från Barossa, utan han väljer noggrant ut vingårdslotter i några av dalens finaste vingårdar och vinifierar dem separat för att skapa en cuvée och på så sätt kombinera deras styrkor.
Geyer Wine Co.
Barossa ValleyEfter en barndom i Barossa Valley började Dave Geyer att arbeta i Torbrecks vingårdar 2002. Detta väckte hans intresse för allt som rör vinodling och där jobbade han i 7 år. Med en möjlighet att resa för årgång till USA 2007, cementerades målet att en dag producera sina egna viner. En provkörning följde 2009 där han och hans bror arbetade för att utveckla "Geyer Brothers".
En törst efter kunskap och smakexpansion blomstrade med vinproduktion i Nya Zeeland, Sydafrika och Frankrike. Därifrån kom Dave hem och började livet i Barossa med sin fru. Han försökte kontrollera processen från vingården, med eliminering av syntetiska kemikalier för att i vingården producera viner skapade genom naturlig jäsning och traditionella minimala interventionstekniker. Strax därefter följde en övergång från Geyer Brothers till Geyer Wine Co. när bröderna skildes åt. 2015 som var den första delen av Geyer Wine Co. där Dave försöker lyfta fram de regionala egenskaper hos små vingårdsparcels som delas upp i Barossa Valley på ett hållbart sätt. Geyer Wine Co.-portföljen har diversifierats sedan 2015, men de underliggande värderingarna och vinframställningen är desamma. Välkommen till Australien 2.0
Frankrike
Domaine Collet
ChampagneFamilen Collet har odlat druvor i Champagne sedan 1744. Idag drivs familjefirman i den 9:e generationen vinodlare och sedan knappt 20 år buteljeras vinerna under egen etikett.
Den lilla byn i Cote de Sezanne där familjen bor heter Fontaine Saint Denis, och redan romarna odlade vin här. Deras namn var Fons Dionisii, vilket betyder "vinets fontän".
Familjen Collet äger idag 6 hektar och producerar Terroir-drivna viner med låg Dosage. De ekologiskt hanterade vingårdarna ger friska druvor, tack vare Green Harvest men även betydande inslag av biodynamik, såsom örtteer etc. Vinmakning urgår från ett burgundiskt perspektiv som i de flesta cuvéer innefattar jäsning och lagring i franska ekfat innan andrajäsningen i flaska. Låg Dosage och lång tids lagring tillsammans med jästfällningen innan Degorgering ger torra, friska och komplexa viner.
Bröderna Collet tillhör idag de absolut starkast lysande stjärnorna i Champagnes ytterkanter!
Domaine FL
LoireDomaine FL grundades 2007 och omfattar trettio hektar i fem appellationer i Loire. Domänen har fått sitt namn efter föräldrarna till ägaren/vinmakaren Philip Fournier, vars efternamn (Fournier och Longchamp) utgör initialerna. Philip och hans son, Julien, delar vinframställningsansvaret över den certifierade ekologiska odlingen och produktionen. Domänen verkar på en plats som har producerat vin i över åttahundra år och vinerna har ett särskildt fokus och hyllning till terroiren.
Både far och son följer filosofin om minimalt interaktioner i vinfarmställningen, så hands off. de skapar en balanserad miljö för vinodling följt av flera passeringar vid skör för att få perfekt mognad och allt är skördat för hand. De använder organisk dry farming och minutiös kanapé management för att få viner som uttrycker den sanna terroiren och erbjuder stor komplexitet.
Domaine Bourdy
JuraDomaine Bourdy är en av de äldsta domänerna i Jura. Egendomen skapades i slutet av 1400-talet och drivs nu av den 16:e generationens vinmakare Laura Bourdy. Familjen äger odlar 10 hektar mark, inklusive en halv hektar i prestigefyllda Chateau Chalon AOC.
Bourdy gör vin på gammaldags sätt och använder gamla fat – några så gamla som 80 år – för jäsning och lagring av vinerna. Familjen äger ett är omfattande bibliotek med gamla viner och här vilar buteljer tillbaka till slutet av 1800-talet! Egendomen certifierades biodynamiskt 2006 och kombinationen av Juras främsta vingårdar och noggrann och tålmodig vinframställning resulterar i viner som grundligt uttrycker den plats som de odlas på.
Domaine Bourdy producerar ett komplett utbud av viner från Jura, från röda cuvéer av Poulsard, Pinot Noir och Trousseau, vitt vin av Chardonnay och Savagnin och naturligtvis det unika Chateau Chalon. Laura Bourdys nya idéer inkluderar även helt svavelfria viner samt ett spännande rosévin.
Pascal Clément
BourgognePascal Clément föddes i byn Savigny-les-Beaune i en familj av druvodlare. Efter över 20 år som odlare och vinmakare i regionen – inklusive sin tid på legendariska Domaine Coche-Dury i Meursault - lanserade han sitt eget mikro-négoçiant-projekt 2012. Vinerna fostras i 456 liters fat utan Battonage, i avsikt att framhäva fräschör och syradriv snarare än rondör. Stilen är tveklöst vertikal snarare än rund och bred, men tack vare bra frukt från bönder med ekologisk/biodynamisk profil saknas ändå inte koncentration.
De lyxigare appellationerna hanteras såklart mer traditionellt, med lagring i mindre fat, men då de flesta vinerna härifrån även vägras malolaktisk jäsning, så genomsyras stilen alltid av stringens och livliga syror. Pascal Clément kan sin historia, men har satt en egen agenda för framtiden. Upptäck!
Domaine de la Madone Le Perréon
BeaujolaisBröderna Olivier and Bruno Bererd, delar vinmakaransvaret på Domaine de la Madone, som grundades på 1940-talet. Vinstilen är klassisk men likväl imponerande för sin intensitet av frukt, elegans, fräschör och tveklöst finns här även en fin ålderskurva för de som vågar. Domaine de la Madone håller rakt igenom hög klass, trots de modesta priserna. Familjens odlingar har brukats ekologiskt sedan 60-talet och vinerna är numera även certifierade EKO.
Nyckeln till att producera bra vin i Beaujolais är läget och det finns som bekant 10 Crus i regionen, där de generellt bästa, mest komplexa och lagringståligaste Gamay-vinerna produceras, men vi hävdar att Le Perréon är regionens bäst bevarade hemlighet. Okänd av de flesta, ligger denna by strax väster om Brouilly och har samma rosa granitjordar som en av regionens mest eftertraktade Cru, Fleurie.
Familjen Bererd vårdar även ett flertal mycket gamla vinrankor, där många är över 100 år gamla. Detta tillsammans med några av de högst belägna vingårdarna i hela Beaujolais (upp till 600 m.ö.h.) ger mycket speciella förutsättningar och bröderna förvaltar detta på bästa sätt. Domaine de la Madone är en litet diamant som behöver upptäckas.
Domaine Anita
BeaujolaisAnita Kuhnels första passion i livet var professionell cykling, det vill säga tills hennes tidigare man introducerade henne för hennes öde – vinmakning. 2015 tog hon över 18 hektar vingårdar som planterades första gången 1973 och skapade Domaine Anita. Domaine Anita inkluderar några av de mest prestigefyllda crusna i Beaujolais inklusive Moulin à Vent, Morgon, Chénas, Fleurie, samt några parcels som ligger på kända terroirer av appellationen Beaujolais-Villages. Anitas vinodlingsmetoder är specifika för varje lot, men alltid med hennes övergripande filosofi om hållbar vinodling, med minimala behandlingar, geen harvest och stark canopy management.
“I am committed to putting all my energy into making the best wines every day,” Anita declares. “This is why I chose to opt for plot cultivation, which allows each bottle to reflect the character of each plot. I call it, “Making the plots talk.”
I vinkällaren får Anita hjälp av Guy Marion, tidigare chef för vinmakning på Georges Duboeuf med inte mindre än 52 skördar i Beaujolais. Tillsammans strävar de efter att producera terroirdrivna viner av högsta kvalitet.
Doomaine Thomas Farge
RhoneDomaine Farges historia är en familjeberättelse som börjar 1920, när Henri Farge köpte en 12 hektar stor vingård i Saint Joseph, beläget i norra Rhönedalen. Efter tre generationer som hårt arbetande vinodlare och en viktigt del av berömda kooperativer Tain xxxx tog Guy Farge över ledningen 1980 för familjefirman.
Efter att ha avslutat sina enologiska studier vid universitet i Suze-la-Rousse, bestämde sig Guy för att lämna kooperativet, som han då var chef för, och istället producera viner under egen etikett. Källaren ligger i hjärtat av egendomen och den första officiella årgången var 2007.
Sedan början av 2018 ansvarar Guys son Thomas tagit över domänen och mycket har förändrats sedan dess. Nya cuvéer har introducerats, nya etiketter pryder flaskorna, men framförallt har vingårdarna helt konverterat till ekologisk odling med biodynamiska förtecken och källararbetet helt förändrats.
Domaine Thomas Farge representerar numera 20 hektar, spridda över appellationerna Saint Joseph, Condrieu, Cornas, Saint Péray och Collines Rhodaniennes. De granitdominerade sluttningarna är perfekt filtrerande och vinstockarna utsätts egentligen endast för eventuell torka.
Odlingen av vin sker på terrasser som stöds av torra stenväggar. Arbetet med vingården är uteslutande manuellt, från beskärning till skörd. Thomas är stolt ägare av en del mycket gamla vinstockar och hans hands-off-vinmakning inkluderar begränsad eller ingen avstjälkning och lagring i begagnade ekfat. Resultatet är viner med koncentration men samtidigt luftighet. Norra Rhône blir inte mycket bättre än så här!
Nicolas Champagneux
RhoneHoly smoke! Denna nya egendom, som drivs av den ödmjuka Nicolas Champagneux, producerar drivna och strukturerade viner från den legendariska ”lieu-dit” Les Grandes Places. Mycket limiterat men mycket, mycket bra. Ett måste för Syrah-älskaren! Detta säger Jeb Dunnuck som är en världskänd vinkritiker ”This is the newest kid on the Cote Rotie block and is sure to be the next rising star in the Northern Rhone.”
Usseglio
RhoneDomaine Raymond Usseglio är en annan egendom än Domaine Pierre Usseglio, som ägs av hans bror. Francis Usseglio flyttade till Rhone från Italien 1931. Det dröjde till 1948 innan Francis Usseglio skapade sin egen vingård. Francis Usseglio hade två söner, Pierre Usseglio och Raymond Usseglio.
Pierre Usseglio tog över familjens egendom och Raymond Usseglio skapade sin egen vingård med hans namn 1964. Så snart Domaine Raymond Usseglio skapades tappade och sålde godset sitt eget vin, vilket inte var vanligt på den tiden.
Idag fortsätter den nuvarande generationen av Usseglio-familjen, ledd av Stephane Usseglio, att förvalta egendomen i södra Rhonedalen. Domaine Raymond Usseglio äger 30 hektar vinstockar i Chateauneuf du Pape. Tre hektar vinstockar används för druvor planterade för att producera Chateauneuf du Pape Blanc. De återstående 15 hektaren ägnas åt att odla röda sorter av Chateauneuf du Pape. Deras vinstockar är välplacerade, främst på två platser, med 50 % av sina vinstockar planterade i den berömda vingården La Crau, medan de återstående vinstockarna ligger nära påvens antika slott. De flesta av deras vinstockar är i genomsnitt nära 60 år gamla. Men de har gamla vinstockar, av vilka några är mer än 100 år gamla.
Domaine Raymond Usseglio äger också 5 hektar i appellationen Cotes du Rhone och ytterligare 3 hektar vinstockar som klassificeras som IGP. Alla vingårdar i Chateauneuf odlas med hjälp av hållbara, biodynamiska jordbrukstekniker.
Heller
RhoneQuentin Heller, Mr Q, har varit verksam i Rhônedalen sedan många år nu, men hans egna viner är helt nya. Mr Q använder sig av en hand-off-metod i källaren, vilket innebär att de resulterande vinerna talar för sig själva. Ett särskilt intressant vin är Pinot Nor från Savoie!
Clos de la Molenie
BordeauxLagrat i amfora och odlat biodynamiskt. Om det finns "old school" så är definitivt Le Clos de la Molénie "new school" då elegant frukt är i centrum utan att tappa identitet! Sylvain och Kim Destrieux är ägare till Clos de la Molénie, vars egendom ligger i Ruch i södra Dordogne. Vinrankorna är 35 år gamla och växer i lerkalkstensjord. Söker du ha det nya Bordeaux så har du hittat helt rätt i denna unisont hyllade egendom.
Domaine Moreux-Corty
LoireDet finns ingen brist på historia bakom denna producent. Det började med en Edme Corty, som startade en liten domän i Pouilly 1677, och fortsatte till andra sidan Loire, i Sancerre, där Andre Moreux köpte sin första vinstockar 1702. De två familjerna, och appellationerna, förenades genom äktenskapet mellan Jeannine Corty och Raymond Moreux 1955. Gårdens innehav och rykte byggdes upp av Patrice Moreux, Arnaud och Juliens far, som överlämnade tyglarna till verksamheten för flera år sedan.
Loire-experten Amy Wislocki skrev för tidningen Decanter och beskrev Moreux-bröderna som "ensamma i deras strävan efter en ren, terroirdriven stil." Detta inkluderar ett sortiment av jordspecifika cuvéer. Julien and Arnaud Moreux har ett talessätt som säger allt: 'Our vineyard is our church'
Patrick Boivin
ChampagneVinodlare sedan 1978 – 3:e generationen.
Firman, med säte i Epernay, grundades 1978 av det äkta paret Marie-Madeleine och Patrick Boivin. Hon är barnbarn till Cumières vinmakare och han är "pojken från Paris" som via hårt arbete förverkligade drömmen genom att lägga grundstenarna till företaget och utveckla det. Från början såldes hela skörden till det lokala kooperativet och det var också här som den egna produktionen startade.
Idag överför de gradvis sin kunskap till sina döttrar, Celine och Baptistine. Dessa två kvinnor har olika karaktärsdrag och delvis även två olika visioner av Champagne, vilket är spännande. Firman producerar idag terroirdrivna viner från sluttningar som är numera är registrerade som världsarv av UNESCO. Patriks idé om viner som lagrats under lång tid tillsammans med jästfällning innan degorgering är intakt och vinerna uppvisar därför även en stor personlighet.
Italien
Manni Nössing
Alto AdigeInne i Valle Isarco, på kullen Bressanone, hittar vi vad som definieras av många experter och entusiaster som en av de bästa italienska bianchisti, eller Manni Nössing: en ung och vulkanisk vinmakare med passion, som kommer från en familj som alltid har varit hängiven sitt jordbruk och avel, ägare till en gård som heter "Hoandlhof". Manni är en av de nya personligheterna i regionen kopplad till vinvärlden och letar alltid efter den perfekta balansen i sina viner, som noggrant förvaltar sina sex hektar vingård, där varje åtgärd syftar till att skapa stora viner. Traditionellt gavs druvorna, som inkluderar de bästa vinodlingsområdena i Bressanone, till den lokala kooperativa vingården; men senare, närmare bestämt 1999, bestämde Manni sig för att det var dags att ta det stora steget och börja göra vin på egen hand. Sedan dess är engagemang och uthållighet nyckelorden, vilket ledde till att han 2003 slutförde bygget av den nya källaren, integrerad i familjegården. Tack vare dess viners godhet och karaktär, dess sympati och dess fyndighet, nådde framgången för den unga Manni Nössing-gården nästan omedelbart, och kulminerade i prestigefyllda utmärkelser av de ledande italienska och utländska vinkritikerna.
Peter Dipoli
Alto AdigePeter Dipoli startade som vinbonde i 1987, då Dipoli familj köpte 1,2 hektar vingårdar i Penon, en liten landsortsby i närheten av Cortaccia i Südtirol (Alto Adige). Vingårdarna blev fullständig omplanterade med Sauvignon Blanc och i 1990 blev de första 1637 flaskorna Voglar producerat. I de följande åren blev vingården utökat med köp av nye vingårdslägen. Sådan blev vingården Iugum, i den närliggande byn Magré. I dag styr Dipoli över små 5 hektar vingårdar.
I början blev druvorna vinifierade på en väns vineri, tills Dipoli i 1998 köpte en gammal jordbruksegendom i Egna, som han restaurerade och som i dag är Dipolis vineri.
La Ca Növa
PiemonteRoccas var odlare som sålde druvor till andra (inklusive Gaja) tills de började buteljera under sin egen etikett på 1970-talet. Deras vingård och deras 14 hektar vingårdar är alla koncentrerade till själva byn Barbaresco. Marco Rocca och hans bror, Ivan, fortsätter att köra showen från en bondgård från 1800-talet strax utanför stadens centrum och tillverkar sina viner i en resolut "traditionell" stil. Men som med alla traditionella producenter, det finns antydningar till modernitet också. De använder fortfarande en teknik som kallas steccatura, där träplankor läggs i jäsningstankarna för att hålla "locket" av fasta ämnen nedsänkt i juicen under macerationen; samtidigt, medan faten de använder för lagring verkligen är stora (30 hektoliter), är de också relativt nya och är tillverkade av österrikisk, snarare än slavisk ek. Det här är viner med massor av gammaldags själ och jordkaraktär - de råkar bara vara rena och välgjorda snarare än strama och rustika. Marco Rocca är en riktigt ”class act guy”. En av de mest ödmjukaste personerna du någonsin kommer att träffa, han låter alltid sina viner tala framför sig själv, alltid. Gamla vinstockar i de bästa vingårdslägena i de berömda Barbaresco Cru-vingårdarna Montefico och Montestefano som båda producerar klassiska viner i världsklass. Marcos sätt att hantera tanniner är ganska speciellt; inte ofta kommer du att möta en sådan silkighet från Piemonte.
"Av alla gods jag besöker regelbundet kan La Ca' Nova mycket väl ha den mest outnyttjade potentialen. Trots kvaliteten på vinerna är priserna fortfarande otroligt rimliga." Antonio Galloni
Fabio Gea
PiemonteMed vår speciella förmåga att hitta nya vinmakare som har konverterat sina liv från ett slaveri till Mammon, pengarnas gud, till slaveriet till Bacchus, vinets gud, har vi kämpat mot en av de galnaste, roligaste, "uh-oh" och provocerande vinmakare vi någonsin har träffat.Han heter Fabio Gea och gör läckra viner från små paket i Barbaresco. Landet kommer från hans morfar Pòtu, (diminutiv för Giuseppe på dialekt) och är centrerat kring olika delar av Barbaresco mestadels nära Bricco. Under hans farfars tid fanns vinrankorna fortfarande inne polykultur, även om han tydligen var en expert som vid ett tillfälle hade över 200 druvsorter på sin mark. Men vinframställningen och vingårdsskötseln hoppade över en generation och de flesta av vingårdarna blev halvövergivna. Fabio, efter att ha tagit sin doktorsexamen och arbetat som framgångsrik geolog för företagsföretag i ett antal år, bestämde sig för att lämna den världen och återupprepa familjens vinframställningstradition. Han började också få vingårdarna i form igen. Fabio Gea odlar endast 2 hektar mark, och från denna lilla bit mark föds inte mindre än 11 olika viner. Dessa är unika uttryck, inte bara från denna fantastiska vingård, utan de speglar också dess skapare. Fabio är utan tvekan inte din genomsnittliga vinodlare! Namnen är väl värda några minuters översättning, eftersom de är lysande.
Francesco Rinaldi
PiemonteFrancesco Rinaldi e Figlis stora traditionalistiska egendom är ett av de största namnen i Piemonte. Francesco Rinaldis domän, som ligger i själva staden Barolo i vingården Cannubi, grundades 1870, när Giovanni Battista Rinaldi, far till Francesco Rinaldi, ärvde en vingård och ett hus i Barolo, vilket fick honom att lämna sitt arbete med den mycket stora Mirafiore-egendomen bakom sig. och gav sig iväg på egen hand. Hans familj hade vid den tiden också band till den då största egendomen i Barolo-regionen, Barale-Rinaldi. Francescos bror, Giuseppe Rinaldi, var farfar till Carlotta och Marta Rinaldi (systrarna som för närvarande driver vingården Giuseppe Rinaldi). Maken till Francescos syster Margherita hade efternamnet Barale och det var de som hade den berömda Barale-Rinaldi egendomen (där den nuvarande vingården Francesco Rinaldi finns). Dessa två fantastiska familjevingårdar har marscherat ner genom tiden sida vid sida, båda upprätthåller den unika, traditionella stilen Barolo som har försvarats av andra stora namn i Piemonte, som Bartolo Mascarello och Bruno Giacosa. Hundra och trettio år senare används fortfarande mycket av samma tekniker i Francesco Rinaldis källare för att producera några av Barolos bästa viner. Den nuvarande chefen för familjens egendom är den sprudlande, nästan 90-årige Luciano Rinaldi, som tog över familjens vingård ända tillbaka 1941. Idag assisteras han skickligt av sina syskonbarn, Paola & Piera Rinaldi, medan de fortsätter att göra vackra viner, traditionella och stora Barolos.
Raineri
PiemonteÅr 2005 startades detta av tre killar som föddes och växte upp bland vingårdarna i Langhe-distriktet i Piemonte, Gianmatteo Jimmy Raineri, Fabrizio Giraudo och Luciano Racca startade Raineri som en liten produktion av Dolcetto från det berömda Dogliani-området. Deras passion och respekt för vin och traditionerna för vinframställning drev dem att ha en komplett linje 2006, inklusive Barbera, Nebbiolo och Barolo, allt från vingårdar i Monforte d'Alba. Med hjälp av deras familjer och generösa råd från kloka producenter kunde de uppfylla sin dröm om att tillverka klassiska viner från Piemonte. En ny uppstickare i denna klassiska region.
Fogliati
PiedmontFogliatis vingårdar är en av de mest spännande upptäckterna på vinscenen i Langhe på evigheter! Även om det är en ung producent har den faktiskt en 100-årig historia bakom sig. Familjen har alltid haft vingårdar i topplägena Bussia di Monforte och Pugnane di Castiglione Falletto, men avslutade den egna produktionen på 60-talet för att därefter enbart sälja druvorna, framförallt till prestigefyllda Ceretto. Vändpunkten kom 2010 tack vare att de två barnbarnen Annalisa och Guido, drivna av entusiasm och viljan att försöka göra unika viner återge identiteten till familjens historiska vingårdar. I dagsläget produceras tre olika viner med en total årsproduktion om endast 12000 flaskor. Motivation, tydliga idéer, manisk skötsel av vingårdarna och respekt för vinerna genom att anta en traditionell stil i källaren ger fina, silkeslena och klassiskt parfymerade viner innehållande ett rent uttryck av deras exceptionella Terroir. Egendomen ligger vackert mitt i Bussia på toppen av Pugnane, mitt emellan Sandrone och Aldo Conterno. Fogliati är tveklöst regionens nästa "superstar".
Mauro Franchino
PiemonteMauro Franchino började göra sina viner 1962 och idag är han fortfarande en ståthållare av vackert gjorda, ultratraditionella Spanna (lokalt namn för Nebbiolo), från sina egna 3 ha vingårdar, en enda tomt i en av den bästa positionen av hela appellationen. Han tillverkar sitt vin i en mycket gammal källare i centrum av Gattinara, packad med stora ekfat och betongkar. Nåväl, ibland flyger stjärnorna konstigt nog under radarn. Denna legendariska egendom kapslar in essensen av Gatttinara, och vi är mycket stolta över att kunna erbjuda Mauros viner till våra kräsna kunder. Klassisk Nebbiolo när den är som bäst!
Carlone
PiemonteFamiljen Carlone vinframställningsrötter sträcker sig tillbaka till 1880-talet. Sedan 1989 har Davide skött sin familjs lilla jordbruksföretag där juvelen i kronan är dryga 3 ha i appellationen Boca. Vingårdarna här är magiska, de högsta i Alto Piemonte, på uppåt 450 meter över havet och med vulkanisk jord, influerad av deras närhet till Alperna.
Davide är välsignad med gamla vinstockar, särskilt de 80-100 år gamla Croatina-rankorna, som gör honom unik. Vinodlingen är miljövänlig och hans yttre påverkan obefintlig, vilket följs i källaren där spontanjäsning gäller samt lagring "sur lie" i ståltank för Colline Novaresi-vinerna eller lyxiga Stockingerbotti för Carlones två olika Bocabuteljeringar.
Davide Carlone tillhör de stjärnorna i denna numera blomstrande del av Piemonte. Hans viner har rik frukt, men är byggda kring en mineralkärna av krydda och stenighet. Boca kan vara stramt i ungdomen men blommar ut med ålder och vinerna erbjuder en klassisk skönhet, skarpa strukturer och högupplösta röda fruktsmaker med kryddiga balsamicotoner. Det här är kort sagt lysande viner och de bör inte missas!
Le Marie
PiemonteBelägna i den aningen obskyra sub-regionen Barge i de västra delarna av Piemonte, inte långt från franska gränsen, producerar familjen högst personliga viner med tydlig ursprungskaraktär. Vingårdarna ligger vackert belägna på foten av Mount Viso på närmare 500 meters höjd. Här är jorden är full av röd skiffer och mineraler vilket ger ett bra grepp och fin syra i vinerna. Familjefirman Le Marie består av vinmakaren Valerio, hans fru Luigina och barnen Simona och Daniele som alla är högst delaktiga i produktionen. De 10 hektaren odlas ekologiskt och vinerna är charmigt naturliga men samtidigt rena och fruktiga. Man gör klassiska Piemonteviner av druvorna Dolcetto, Barbara och Nebbiolo men även kvalitativt bubbel och det unika, torr vita vinet Blanc de Lissart.
Nec-Otium
FriuliTanken bakom denna mikroförhandlingsetikett är Christian Patat. De flesta av er har aldrig hört talas om honom men det här varumärket drivs av Christian Patat från berömda Ronco del Gnemiz och Miani. Till skillnad från vanliga negociantviner är denna baserad på "riktiga" viner gjorda direkt på egendomen.
Ronco del Gnemiz
FriuliSedan det togs över 1964 har den lilla, ekologiskt skötta vingården Ronco del Gnemiz, belägen i en vacker naturlig miljö i omedelbar närhet av Udine, ägts av familjen Palazzolo. De nuvarande ägarna, Serena Palazzolo och hennes man Christian Patat, producerar konsekvent enkla, distinkta, men strikt begränsade högkvalitativa viner på gården, som bara har 6,5 hektar vingårdar och är uppdelad i zonerna San Giovanni al Natisone och Manzano. Utbudet av produkter är ofta högt betygsatt av vinkritiker och har hjälpt vineriet att uppnå internationellt erkännande genom åren.
Miani
FriuliDet behöver inte sägas att det är en stor ära att kunna erbjuda kräsna kunder dessa pärlor. Enzo Pontoni är en sann legend och hans viner är samlarobjekt. Enzo Pontoni arbetar tyst och outtröttligt i sina små vingårdar inbäddade i kullarna nära de små städerna Buttrio och Rosazzo i Colli Orientali del Friuli-regionen i Italien. Enzo Pontoni växte upp i Friuli och ärvde sin passion från sin far, Nello, som arbetade på vingårdarna främst för familjekonsumtion och sålde några druvor till grannar. Med en tidig karriär som ingenjör lämnade Enzo sin ganska agrara omgivning för ett kosmopolitiskt liv i de större städerna i Italien. Han återvände snart hem. För att se honom nu, en sann man av jorden, skulle du ha svårt att föreställa dig Enzo i något annat liv än det han har bland vinrankorna. Hans enkelhet och ödmjukhet matchas endast av hans storhet som vinmakare. Enzo är notoriskt noggrann i skötseln av sina vingårdar. Ingenting annat än den bästa frukten tar sig till hans bara ben, lilla källare i staden Buttrio. Här producerar han sina minimala mängder av darrande vita och statyska röda. Enzo har blivit en av Italiens legendariska vinmakare för sina viner märkta med sin mors flicknamn, MIANI. Endast på allokering. Just nu kölista
Podere Forte
ToscanaDemetercertifierade viner från Orcia-appellationen, som ligger cirka 40 km öster om Montalcino i södra Toscana. Filosofin som följs och tillämpas av Pasquale Forte är baserad på Rudolf Steiners antroposofiska läror och på universella principer som rättvisa och respekt. Biodynamiskt jordbruk är ett sätt att vara, observera och bearbeta marken. Syftet är inte att låta jorden göra sitt arbete utan att hjälpa den. De tre principerna för biodynamik är: bibehålla jordens bördighet; göra växter friska för att motstå sjukdomar och skadedjur; producera kvalitetsmat för människors hälsa. Sedan 1997 har Podere Forte anammat dessa enkla men avgörande regler. Forntida och moderna. Traditionellt och futuristiskt. Styrt av ett perfekt, självförsörjande ekosystem som kan bevara och förbättra det som finns, är Podere Forte ett företag som strävar efter perfektion och kvalitet med total respekt för miljön. Den vetenskapliga och noggranna analysen av jordarna, uppfödningen av djur, egenproduktionen av kompost, den arkitektoniska integreringen av källaren och användningen av den mest avancerade tekniken, med full respekt för miljön. Guardiavigna kanske är den bäst producerade Cabernet Franc’en som producerats än så länge.
Le Ragnaie
ToscanaLe Ragnaie är känt för sina eleganta, terroirdrivna viner som sticker ut i denna toskanska kraftpaketkategori, Brunello. Ägaren och vinmakaren, Riccardo Campinoti, förvärvade fastigheten 2002 och har utökat gården till att omfatta 28 hektar som täcker tre olika skiften inom Montalcino. Paketen Le Ragnaie och Petroso är båda centrerade runt byn Montalcino och har regionens vingårdar på högst höjd respektive äldsta vinframställningshistoria. Dessutom ligger vingårdarna La Fornace Loreto och La Cava i den södra delen av Montalcino i Castelnuovo dell'Abate, intill den ikoniska Poggio di Sotto.
Le Ragnaie gör komplexa, traditionella viner från Sangiovese Grosso, Riccardos viner uppvisar elegans och finess genom att odla några av de högsta vingårdarna i Montalcino. Alla fyra Brunelloviner jäser i betong utan utvald jäst följt av en lång maceration upp till 90 dagar och tre år i stora slaviska ekbotti. Alla viner buteljeras ofiltrerade och certifierade ekologiska i vingårdarna och källaren.
På frågan om sin vintillverkning beskriver Riccardo sig bestämt som en traditionellist. Han tror på långa mognader, lätthänt vinframställning, elegant tanninextraktion, raffinerad koncentration och lagring på stora slaviska ekfat. Han ägnar stor uppmärksamhet åt avkastningen för att inte skapa tunga viner, vilket gör att terroiren på varje plats kan uttryckas fullt ut.
Siro Pacenti
ToscanaSiro Pacenti har alltid haft ett öga mot framtiden, anammat modern utveckling och teknologi, samtidigt som de har behållit de rika traditionerna för Brunello-produktion. Han startade denna egendom med samma namn 1970 med köpet av en fem hektar stor vingård i Canalicchio-distriktet strax norr om Montalcino. Namnet Pelagrilli, denna vingård ger också sitt namn till deras flaggskeppsvin. Sedan dess har gården vuxit till 60 hektar, men mindre än en tredjedel av det går till vingårdar. Resten är olivlundar och spannmålsfält, som har varit tradition här i bokstavligen tusentals år. Mindre än 50 000 totala flaskor produceras under ett givet år, en absolut liten mängd enligt Montalcino-standarder, nästan alla (95%) exporteras. Siros son Giancarlo Pacenti tog tyglarna 1988 och etablerade snabbt godset som ett av de ledande namnen i regionen. Utbildad i Bordeaux kombinerar han det bästa av modern källarteknik med progressiva jordbrukstekniker, inklusive biodynamiska metoder. Syftet är här att komma fram till markens renaste möjliga uttryck. Vänligen släng alla förutfattade meningar du kan ha kring ordet "moderna"; dessa är några av de mest eleganta, smidiga, linjära viner från denna region du någonsin kommer att smaka.
Castello del Trebbio
ToscanaDetta är en historisk gård som ligger strax utanför Florens som ägdes av den mycket betydelsefulla familjen Medici på 1400-talet. Nuvarande ägarinnan Anna Baj Macaro's föräldrar köpte egendomen 1968. Den har sedan länge odlats ekologiskt och enligt den egna, förfinade metoden Biointegrale.
Detta är familjen Macaro Casadeis hem och mittpunkt. Pappa Stefano är ansvarig vinmakare för de nyklassiska vinerna som produceras här. Vingårdarna tillhör Chianti Ruffina, vilket betyder en altitud som alltid skänker en naturlig fräschör till vinerna. Om epitetet "ärlig Chianti" någonsin blir ett officiellt uttryck, som anser vi att detta är mallen.
Dottern Elenas hjärteprojekt Le Anfore innefattar spännande viner lagrade uteslutande i i Amphora. Elena producerar även viner under samma etikett från familjens vingårdar i Maremma och på Sardinien.
Il Carnasciale
ToscanaCarnasciale har EN sak som ingen annan egendom i världen kan matcha; Caberlot-druvsorten. Medan ”kultviner” kan vara en utsliten fras, passar det faktiskt bra här. Podere Il Carnasciale ligger i södra Chianti-bergen i regionen Valdarno di Sopra i Toscana, trettio kilometer norr om Siena och Arezzo och 60 kilometer söder om Florens. Trogen den ursprungliga ägarens (Wolf Rogosky) vision, drivs den avskilda gården på en kulle idag av Bettina, hennes son Moritz Rogosky och Mortiz dotter Carla, i samarbete med enologen och vinmakaren Marco Maffei. Vindruvan Caberlot - en naturligt förekommande korsning av Merlot och Cabernet Franc - odlas uteslutande på Podere Il Carnasciale, vilket gör dem till en självutnämnd "haute couture" vingård. Extrem omsorg och hantverk går in på detaljer, precision och kvalitet, både i deras vingårds- och källararbete. Deras arbete i vingårdarna utförs helt för hand, med största respekt för jorden och vinstockarna. Beskärning, knoppning och bladhantering görs allt manuellt, utan användning av kemiska gödningsmedel, herbicider eller bekämpningsmedel.
Tenuta di Carleone
ToscanaVingården Tenuta di Carleone föddes 2012. Sean O'Callaghan, till sina vänner kallad "IL GUERCIO" (enögd rackare!), ombads att vara med och hjälpa till att bygga en liten hantverksmässig vingård som gör klassiskt definierad Sangiovese med en twist, Seans twist.. Organiska och biodynamiska principer implementeras i vingården. Ingenting tillsätts till vinerna, grappan eller olivoljan. Ingen jäst och inga finingsmedel används. Hela fastigheten, som täcker en yta på cirka 100 hektar, består av skogsklädda kullar, små floder och bördiga slätter. Inbäddat däremellan finns cirka 20 ha med huvudsakligen Sangiovese-vingårdar och mer än 10 hektar olivträd, några av dem äldre än 60 år. Familjen Egger har renoverat den vackra byn "Castiglioni" med sitt gamla kapell och den närliggande bondgården "Pian Vecchio". Följaktligen ligger vingården "Tenuta Carleone di Castiglioni" i hjärtat av Chianti-regionen. Den fick sitt namn efter den lilla byn "Castiglioni" (litet slott) som nämndes första gången år 1078 när munkarna i "Badia al Coltibuono" grundade det. Det finns också en typisk toskansk bondgård som heter "Pian Vecchio" (gammal slätt) på denna mark, där familjen nyligen planterade lite vitt. Detta är Toscana 2.0! Som vi sa när vi först testade ” det coolaste jag testat i Chianti Classico området så här långt”
Castello dei Rampolla
ToscanaEnligt vår ödmjuka åsikt är Rampollas produkter helt enkelt i världsklass! De har odlat vi här i familjen sedan 1739. Denna ikoniska producent belägen strax utanför Panzani i hjärtat av Toskana har varit biodynamiskt odlad sedan 1965 så de är verkliga föregångare. Syskonen Luca och Maurizia är nu världskända och deras viner suktar hela världen efter men endast få kan få av deras lilla produktion. Vinkritiker älskar dem och inte sälla delas enormt höga scorer ut som deras toppvin d’Alceo som fick 100P för årgång 2013, ett vin som typ aldrig scorar under 95.De den var den första området som planterade Cabernet Sauvignon.
Tenuta Casadei
ToscanaDenna egendom drivs i ett samarbete mellan två vinproducerande familjer, Casedei och Kline, som delar samma filosofi om goda viner och hållbart odlande. Egendomen ligger i Toscanas sydvästra hörn i Alta Maremma, Suvereto. Här odlas enligt Biointegrale och så klart mest internationella druvor som är världsberömt i detta område. Alla viner görs främst i Amphora lerkärl.
Ka Manciné
LiguriaRossese är en druva som odlas i västra Ligurien, och den främsta tolkningen kan bara vara den vackra egendomen Ka Manciné. Mycket gamla vinstockar odlas noggrant här, och vinframställning förblir klassisk, vilket resulterar i aromatiskt djupa viner som visar vad denna unika plats kan. Det här är WINE 2.0-grejer!
Olianas
SardiniaOlianas är ett mycket intressant projekt centralt beläget på denna kuperade ö. Traditionella druvor produceras med hjälp av ultraditionella idéer, såsom att kultivera jorden med häst som de går för vingården och miljöns skull. Allt odlas enligt principen biopintegrale, the return of agriculture to nature. Olianas kom fram i millenniets gryning, från vänskapen mellan oenologen Stefano Casadei och familjen Olianas från Gergei. Ett partnerskap som härrör från ett gemensamt löfte: odla inhemska vinerstockar för att producera högkvalitativa viner som kan visa upp områdets karaktäristiska egenskaper samtidigt som man respekterar den lokala miljön, ekosystemen och invånarna. Skrev jag att det driv av väldigt trevliga människor dessutom?
Gregoletto
VenetienLuigi Gregoletto utsågs av Federazione Italiana Vignaioli indipendenti till "Årets Vinmakare". Fint, såklart, men eftersom familjen verkat i Venetien sedan 1600-talet, så torde han ju genom åren läst sig ett och annat. Förutom klassisk Prosecco, producerar familjen även überambitiös öl(!) och ett gäng stilla viner, samt Frizzante på den udda druvan Verdiso i en lätt, snygg stil med jästfällningen intakt i flaskan. Tänk Pet Nat, långt, långt före hajpen startade.
Kalamass
Colline NovaresiRiccardo Boggio är född 1994. Knappt torr bakom öronen, alltså. MEN, han är ett självlärt geni som dessutom coachats av Friulano-legenden Enzo Pontoni som äger Miani. Riccardo äger små, fina vingårdsplottar med väldigt gamla rankor, främst Nebbiolo och Barbera, men även den lokala druvan Neretta finns med i plantfloran. Det råder inget som helst tvivel om att detta är Alto Piemontes nästa superstjärna, och vi är väldigt stolta över att få vara med på resan!
Colline Novaresi DOC grundades 1994 av en mindre grupp ambitiösa vinmakare 1994. Appellationen ligger i norra Piemonte, 4 mil väster om MIlano och 3 mil söder om den vackra sjön Lago Maggiore. De historiskt viktiga vinerna från Faro, Ghemme och Boca, som efter en lång tid i ett närmast slumrande tillstånd, nu har exploderat i populäritet, vilket gjort vinerna från Alto Piemonte, där Kalamass befinner sig, internationellt eftertraktade. Vi kan bara konstatera att Brix Wine är med på resan, och vi sitter i förarsätet.
Kalamass producerar Barbera, Vespolina, Nebbiolo och den gröna druvan Erbaluce. Missa inte!
Cantina Togliana
PiemonteCarema är en unik plats i norra Piemonte. Appellationen mäter endast 22 hektar och de terrasserade vingårdarna närmast klänger sig fast på de branta sluttningarna. Terrasserna byggdes av romarna och jordmånen är morän som kommer från dalgångarna nedanför. Rankorna växer i Pergolasystem, lokalt kallat Topia, och dessa byggs för hand av granit och trä.
Familjen Milanesio huserar sitt lilla vineri i en bondgård från 1530-talet. Små ståltankar och franska Tonneau samsas om utrymmet. Achille Milanesio buteljerade från början endast ett vin från de högst belägna terrasserna enbart för familjen och nära vänner. Idag produceras två viner; Carema L’Arsin och Carema Riserva med en total produktion om endast 2500 flaskor.
Vingårdarna är ekologiskt hanterade och givetvis görs allt arbete manuellt. Jäsning sker med naturlig jäst och macerationen förlängs till ca 45 dagar innan pressning. Vinerna lagras i begagnade, franska Tonneau-fat i minst 12 månader och buteljeras därefter ofiltrerade.
Den första årgången under namnet Cantina Togliana var 2018 och vår allokering är liten med naggande god. För oss är detta en stil av Nebbiolo man bara inte vill missa!
Castello di Monsanto
ToscanaDenna närmast unika plats skapades 1962 och firade således 60 år nyligen! Monsanto handlar om en visionär familj och en orörd Terroir, belägen i Chianti Classico. Denna klassiska egendom är en av huvudanledningarna till dagens vinöst kvalitativa Toscana och vi är oerhört stolta att få föra familjens vinösa värderingar vidare.
Idag drivs egendomen av pappa Fabrizio och dottern Laura Bianchi. Monsanto köptes av farfar Aldo 1961 och nu förs arvet vidare med absolut högsta kvalitet som ledstjärna. Deras högt belägna vingård Il Poggio var regionens första vingårdsbetecknade Chianti Classico, och tveklöst en viktig beståndsdel i grundandet av den högsta kvalitetsklassen Gran Selezione.
Portugal
Quinta do Vale Meão
DuoroÄven om gården har en lång historia och dessutom varit enromt betydelsefull för hela Duoro-regionen, startade den nuvarande verksamheten 1999. Familjen Olazabal hade då precis producerat sin första årgång av ett rött, banbrytande vin, som också bär gårdens namn. Resten är, som man säger, histora.
Denna legendariska egendom, belägen i en av världens mest pittoreska vinregioner, grundades av den ofattbart visionäre Antónia Adelaide Ferreira redan 1877. Efter många års pysslande, kunde familjen Olazabal annonsera som ensamma ägare 1994, tack en idogt jobb av Antónias barnbarnbarns Francisco Javier de Olazabal.
Denna Quinta producerar fantastiskt Terroir-drivna viner från lokala portugisiska druvsorter. Det unika med Quinta do Vale Meão, jämfört med nästan alla andra topproducenter i Duoro, berömda för Field Blends, är att här är varje druva planterad för sig. Detta ger vinmakaren Xito Olazabal fina möjligheter att plocka och vinifiera varje druvsort separat, vilket ger fullständig kontroll över slutresultatet. Det still vinerna är klassiskt strukturerade, med integrerade fat och påtaglig mineralitet.
De senaste åren har även familjen lanserat flera olika Portviner, vilka samtliga håller mycket hög kvalitet. Välkommen till Duoros vinvagga!
J. Cabral Almeida
DaoJoão Cabral är visionären bakom denna nydanande producent, belägen i pittoreska regionen Dao. Från de maniskt skötta vingårdarna produceras ett flertal intressanta cuvéer från åldrade rankor. Här återfinns både klassiska s.k. Field Blends och eleganta endruveviner. Cabrals druvskatt är oändligt spännande och genererar konstant nya upplevelser. Från grannregionen Minho hittar vi dessutom ett par snitsiga vita viner, baserade på Luoreiro och Alvarinho.
Spanien
Equipo Navazos
AndalusienEquipo Navazos är en relativ nykomling på Andalusiens vinscen, eftersom detta unika projekt startade 2007. Sedan dess har mer än 100 olika, och definitivt unika, viner buteljerats. Equipo Navazos specialiserar sig på sällsynta, åldrade och gamla sherryviner, buteljerade utanför från deras ursprungliga Soleras. Det råder ingen tvekan om att detta företags kultstatus bland seriösa sherrykännare är cementerat sedan länge och vi kan bara ödmjukt tillägga att dras uppsättning av mycket individuella viner mycket väl kan vara världens bästa Sherry!
Ibland kan vi även erbjuda extremt limiterade volynmer av deras Gin, Rom och Whisky.
Olivier Riviere
RiojaOlivier Riviere är född och uppvuxen i Bordeaux. Efter avklarade vinstudier lärde han sig av de allra bästa när han arbetade på världsberömda Domaine Leroy i Bourgogne, något som präglat hans nuvarande vinmakning.
När han anlände till Spanien 2006 började han leta efter intressanta vingårdar, där han kunde producera en Rioja-stil som aldrig tidigare skådats. Olivier Riviere representerar ett Spanien där vingårdarnas egenskaper är utmejslade i detalj tack sin burgundiska approach, vilken inkluderar fransk ek, vanligtvis Tonneau, hela klasar och givetvis naturliga jäststammar. Oliviers gamla, knotiga vinstockar, ger naturlig koncentration tack vare de låga skördeuttagen, men vinerna är aldrig tunga eller överjobbade, snarare tvärtom.
Olivier Riviere har prisats av internationell vinpress sedan starten och vi är mycket stolta att fa representera hans viner i Sverige! Från och med årgång 2022 producerar han nu även viner i Bourg i Bordeax, så vi kan konstatera att cirkeln äntligen är sluten nu.
Aurelio Garcia
MadridAurelio Garcias eget projekt härrör från gamla vinstockar som odlats på hög höjd. Ett avslappnat och äkta handgrepp i källaren resulterar i nakna uttryck från dessa stora terroirer. För visst är detta en egendom att seriöst överväga att utforska.
Michelini i Muffato
BierzoMichelini i Mufatto är Andrea Mufatto, Gerardo Michelini och Manuel Michelinis skapelse. Familjens gemensamma vision är viner baserade på respekt, renhet och en tydlig länk till deras tre fundamentalt olika Terroir; Uco Valley (Argentina), Bierzo (Spanien) och Maldonado (Uruguay). Odlingen handlar alltid om en djup respekt för naturen och givetvis gäller ekologisk mångfald och biodynamiska principer.
Efter att besökt Bierzo unika Terroir ett flertal gånger föddes idén om ett eget vineri med regionens bortglömda delar, Valdecañada and Ozuela, som bas. De gamla vingårdarna köptes 2015 och den internationella hajpen kring nykomlingens viner var omedelbar. Vi kan bara gratulera familjen för deras framgångar!
I Mencia är såklart grundbulten Mencia men de gamla vingårdarna är delvis samplanterade med andra lokala förmågor som Godello, Palomino, Merenzao, Brancellao, Garnacha Tintorera och Doña Blanca. De 80+ år gamla vinrankorna växer i skiffer och lera och eftersom expositionen är nordlig så tillhör vingårdarna regionens absolut svalaste, vilket ger vinerna en perfekt fräschör.
I den restaurerade 1800-års byggnaden där vineriet ligger hanteras druvorna med respekt och de hela klasarna fottrampas innan musten jäser på naturlig väg i större Amforor. Lagring sker i Amfora, tank och äldre, fransk ek. Slutresultatet är... enastående och eftersom regionen ännu inte hittat den större publiken så är fortfarande prisbilden dessutom utomordentligt positiv med tanke på kvalitetsnivån.
Just ja... tycker man eventuellt att vinerna har en burgundisk aura? Well, Manuel Michelini, gjorde sin praktik på Simon Bize i Bourgogne. Go figure.
Angelita del Challao
Rioja
Tyskland
Heymann Löwenstein
MoselReinhard och Cornelia producerar viner som vid ett flertal tillfällen har jämförts med förstklassig vit Bourgogne, tack vare stor koncentration, djup mineralitet och saliverande syranivåer. Reinhard Löwenstein är troligen Tysklands mest provocerande vinproducent. Han ser sina branta vingårdar som naturliga förlängningar av Burgunys finaste crus, och han vinifierar sina lågavkastande vinstockar med målet att rivalisera de berömda vingårdarna. Roth Lay, Laubach och Röttgen har visat sig vid flera tillfällen sedan början av 80-talet vara riktmärke för torra Rieslings. Vi är extremt stolta över att representera denna världsklassproducent.
Peter Jakob Kühn
RheingauDet råder inga tvivel i vår värld om att denna biodynamiskt odlade egendom tillhör Tysklands finaste, eftersom alla viner som produceras här helt enkelt är fantastiska uttryck för sin respektive Terroir.
Begåvade vinmakaren Peter Kühn kan te sig sig nästan blyg vid en första anblick, men hans kunnande är gällande odling och "hands off" vinmakning överstiger vida de flesta andra vinmakare du någonsin träffat.
Letar man renhet och utmejslad mineralitet har man kommit till rätt ställe, så enkelt är det. Hela arsenalen från insteg till Kühns GG-viner håller absolut högsta klass och deras Unikat-buteljeringar kan konkurrera med planetens all fantastiska viner, oavsett ursprung!
Chat Sauvage
RheingauDen store Borgognesamlaren Günter Schulz startade Weingut Chat Sauvage år 2000 i Rieslingmeckat Reingau men här odlas endast Pinot Noir och Chardonnay av rang till de vinodlande grannarnas förtret. Hans vinfilosofi är strikt Burgundisk och idéerna förvaltas till perfektion av vinmakerskan Verena Schöttle, som även är egendomens andra delägare.
Verena växte upp i Baden, där hon lärde sig att göra förstklassig Pinot Noir och Chardonnay och rån 2015 är hon ansvarig för Chat Sauvage. Hennes burgundiska vinframställningssätt är uppenbart, och alla viner visar mogen frukt, korniga tanniner och finstämd mineralitet. Missa dem inte!
Leipold’s
FrankenPeter Leipold personifierar Tyskland 2.0. Han är född 1990 och startade sin vinkarriär på Weingut Fürst som 16-åring. Därefter, 2010, var han toppstudent på Veitshöchheim, vilket ledde till två år hos Klaus Peter Keller i Rheingau. Därefter ytterligare skola och en skörd i Bourgogne hos Comte Liger-Belair, innan han återvände för ytterligare två år hos Keller, nu som vingårdsansvarig. Ni fattar - Peter har erfarenhet från de bästa trots sin ringa ålder.
Väl hemma igen i Franken, startade resan mot vad vi ("and countless others...") anser är en av Tysklands mest spännande producenter idag. Belägna i Obervolkach, Franken, odlar familjen Leipold vindruvor i den 12:e generationen, även om de första egna vinerna producerades 1984. De idag dryga 6 hektaren domineras av Silvaner men även Pinot Noir, Riesling och Scheurebe är viktiga komponenter.
Fokuset ligger på Silvaner från de unika jordmånerna som Franken erbjuder; Muschelkalk och Keuper men även den sällsynta Schilfsandstein. Vingårdarna är ekologiskt hanterade och selektiv manuell skörd gäller, liksom naturliga jäststammar, äldre fat och lagring tillsammans med jästfällningen för samtliga viner. Säger det igen; Tyskland 2.0!
Reinhold Haart
MoselWeingut Reinhold Haart bor rofyllt bara några meter från den lugna Moselfloden. Precis bakom vineriet ligger den berömda vingården Piesporter Goldtröpfchen, från vilken bröderna Johannes och Marcus Haart producerar eleganta, men likväl koncentrerade Rieslingviner.
Familjen vinifierar både torra viner, upp till GG-nivå, och klassiska prädikatsviner innehållande varierande nivåer av restsötma. Vi verkligen älskar lättheten och balansen som den pittoreska, lilla byn Piesport skänker vinerna, tack vare de perfekt mogna Rieslingdruvorna.
Har man ännu inte upptäckt eller till fullo förstått storheten i Riesling, så rekommenderar vi alla att prova valfri version signerad Weingut Reinhold Haart.
USA
Bedrock Wine co.
KalifornienMorgan Twain-Peterson fottrampade sitt första vin, en Pinot Noir, vid fem års ålder! Detta vineri startades av Chris Cotrell och Morgan Twain Peterson MW( Master of Wine). Morgans pappa heter Joel peterson och är grundaren av Rawenswood Winery så Morgan har varit i vinbranchen länge. Han fortrampade sitt första vin när han var 5 år gammal. Chris och Morgan fann varandra redan i collegeåldern i New York men jobbade paralellt i många år på olika håll men höll hela tiden kontakten. 2011 slog de sina kunskaper ihop på Bedrock Co och resten är historia. Båda älskr själva vindruvan och är otroligt nördigt insatta. De tar gärna över övergivna vingårdar på för dem bra lägen och restaurerar dem, ställer om dem odlingsmässigt i hållbara odlingssätt som organiskt för att sedan producera fieldblend och singeldruvor i världsklass.
Roy Piper
KalifornienRoy Piper har bestämt sig för att producera lagringsduglig Cabernet Sauvignon i världsklass, vilket återspeglar de fantastiska vinerna från Kalifornien som gjordes på 60- och 70-talen. Han gör ett vin per år och kön är lång på hans mailinglistan vilket är det enda sättet att få tag på vinet. Förutom att vi får köpa några flaskor per år. Needless to say så har ju även vi kölista på detta vin